Sape orang jawa angkat kaki tangan. Kalau orang jawa atau berjiran ke atau duduk area sekampung dengan orang jawe atau atuk keturunan jawa mesti tau apa itu PECAL kan. Pecal tu memang makanan orang jawe die macam ala-ala rojak tapi yang pecal nie versi banyak sayur-sayuran.Selalu nye kalau time tak cuti aku selalu beli kat pasar lambak Padang Jawa Shah Alam tu (pasar lambak tu pasar malam maksudnye orang johor panggil pasar lambak sebab die melambak-lambak hahaha agaknye la , sedikit info disitu) .Kali ni sempena cuti Gongxi Facai dapatlah makan pecal sepuas-puasnye kat rumah air tangan mak lagi. Nyummm memang sedap!
Nak dijadikan cerita hari ini kitorang 3 veradik bersama ketua chef merangkap mak aku telah bersama-sama bergotong royong berganding bahu membuat pecal. Sedap woo! Sambil tu pun ape lagi aku pun belajar cara-cara nak buat pecal. Sebenarnya tak susah pun. Senang sangat selama nie tau makan je ;). Biaselah tu kannn. heheheh ;)
Meh sini aku nak share care-care nak buat PECAL resipi air tangan mak aku yang sedap tu :) Lain orang lain resipi nye yer ni. Depends la masing2 punye resipi. Yang aku tulis nie dari kami sekeluarga.hehehe:)
Sediakan bahan-bahan seperti:
Bahan A:
- Sayur kangkung@pucuk ubi (sukatan ikut suke)
- Timun
- Kacang panjang
- Taugeh
- Tauhu
- Tempe
Yang kat atas ni sayur @ ulam2 untuk makan ngan kuah pecal tu.Semua tu di celur dulu.Tahu n tempe tu jangan le celur sekali ek yang tu goreng n hiris kan die.Yang kat bawah ni pulak bahan2 untuk buat kuah kacang.
Bahan B (kuah kacang) :
- Cekur (tak tau tanye mak, aku pun baru kenal tadi.sebelum ni tau name je.ehehehe)
- Bawang besar (1) @ bawang kecil pun boleh (sukahati)
- Bawang putih (3 ulas)
- Belacan (anggar sendiri ikut suka dalam 1/4 dari bulatan belacan tu,ikut suka)
- Cili api (ikut suka kalau nak pedas letak la banyak2)
- Kacang
Okey, sekarang kisar bahan-bahan B tu kecuali kacang tapi sebelum kisar bahan B (kecuali kacang) tu goreng dulu bahan-bahan B tu sampai wangi and masak kemudian baru kisar.Kemudian,goreng kacang sampai masak. Tentang kacang tu terpulang sama ada korang nak tumbuk ker nak blend ikut lah kerajinan korang. Kalau malas nak tumbuk tu blend ajolah. Hehehe. Kitorang buat half blend and half lagi tumbuk. Sebab kitorang nak ade yang kacang tak lumat dan ade yang lumat. *untuk kacang yang nak blender tu blender sekali dengan bahan B yang siap digoreng tadi*. Last sekali, campurkan kacang yang dah blender tu dengan yang tumbuk tu. Gaul sampai sebati semua dan jangan lupe campur garam dan gula sesedap rasa.
Susun ulam-ulam @ sayur yang siap dicelur tadi dalam mangkuk ke pinggan ker sukatilah dan kuah kacang tadi. Siap untuk dibedal! hehhehehe. Senang jer buat pecal ni rupenye.hehehe.Baru tau. Tadi ayah cerita dulu moyang kitorang a.k.a Tok Yem dulu jual pecal junjung atas kepala. Baru kitorang tau moyang kitorang dulu kuat bisnes rupenye. Selain dari jual pecal Tok Yem jual jamu jugak die cari sendiri akar2 kayu tu.Hebat nye Tok Yem! Tempe memang kitorang tau memang Tok Yem dulu tokeh tempe. Buat sendiri tempe tu. Tapi ayah cakap Tok Yem tu garang yang teramat. Biaselah orang dulu2 kan time zaman penjajah dulu.Eh eh ni da offtopic dah tercerita sejarah nenek moyang pulak. Ok selamat memakan pecal!