Saturday, June 20, 2009

lanGkah pencegahan~



Ni aku nk share ngn kowg sblom nasik jdi bubur seperti aku;~

1. Benda yang paling mudah rosak dalam komputer ialah hard disk. sbb hard disk ni operate dengan cara pusing2 atas sebuah plate. bila kita gerak2 kan komputer masa hard disk tengah pusing2, plate tu mungkin tercalar, menyebabkan hard disk rosak. MORAL: jangan gerakkan laptop time tengah ON, kalau nak gerakkan, lakukan dengan sangat perlahan.

2. Bateri laptop ialah untuk digunakan, bukan untuk disimpan dalam almari. pakar2 bateri mengatakan bateri laptop perlu dinyahcas sekurang2 nya dua minggu sekali untuk mengelakkan ia menjadi cepat rosak. Ada orang yang kata nak biar lifespan bateri lebih panjang, jadi dia cabut bateri dan gunakan AC power sepanjang masa. MORAL: ada anak tangan2kan, ada bateri guna2kan.

3. Cara paling mudah nak jimat bateri ialah Sleep(vista) atau Standby(XP). Shut down & Hibernate gunakan lebih banyak bateri.

4. Lagi cara nak jaga hard disk. kurangkan hibernate. hibernate guna hard disk utk simpan data. Lebih kerap digunakan, lebih cepat hard disk itu worn out. hancur. dah kena beli baru.

Kesimpulannya, nak jaga laptop bkn susah, cuma perlukan sedikit usaha dan ilmu. selamat menyelamatkan komputer riba(yang dibeli dengan mahal) anda!

2 comments:

  1. 3. Info tu salah dan betul. On one side, memang la cara tu boleh save bateri. Tapi sebenarnya ada optimum time dia. Contoh : kalau standby more than one hour, sebenarnya lagi berbaloi off je. Am not sure if it's more than one hour or two hour or what, but I know there's optimum time where you really should just shut it down to save battery.

    4. Computer architecture wise, takde apa yang salah dengan hibernate pun. Temporary data is stored at registers, cache, etc. None of which will make the hard disk worn out faster. You should blame heat generated by the laptop, no matter how small, not the hibernation process. Ps : Laptop heat transfer system usually sucks.

    Selamat menjaga laptop. Chill ^^V

    ReplyDelete
  2. ouh.thnx a lot sudi share yer!;)

    ReplyDelete

Hye and thanks :)